Manado Airport stelt op zich niet heel veel voor, het is dan ook zeker niet noodzakelijk om hier uren voor vertrek van je vlucht aanwezig te zijn. Zeker niet als je een binnenlandse vlucht hebt. Alles verliep vlot en relaxt en na een kopje koffie, was het tijd om te boarden voor de vlucht naar Labuha. De tweede locatie.
Met een busje reden we naar een propellervliegtuigje van Lion Air. Ik ben niet heel groot, maar zelfs voor mij was dit vliegtuig behoorlijk klein. Er waren dan ook voornamelijk locals aan boord en het was maar een korte vlucht, met een tankstop op Ternate Airport. Aangekomen op de luchthaven van Labuha, wat eigenlijk maar 1 landingsbaan kent en een klein gebouwtje, kwam de bagage gelukkig al vlot. Meer is er ook niet nodig op de luchthaven, er is immers maar 1 vlucht naar deze kleine vrij onbekende luchthaven. Tussen alle locals word je als Europeaan natuurlijk snel gespot, dus Kurt had al snel in de gaten wie zijn gasten voor de komende week zouden zijn. Een goed begin voor een bijzonder verblijf bij Nabucco Spice Island!
Onder leiding van de in Zwitsersland geboren Kurt wordt dit fantastische resort van Extra Divers gerund. Met meer dan 20 jaar ervaring in Indonesië is het met Kurt bij Spice Island gegarandeerd een succes. Nog voordat we in de auto stapte voor de transfer richting de haven van Babang, informeerde Kurt al ons over het menu van die avond. Omdat Spice Island op een behoorlijk afgelegen plek ligt, is het nodig om vooraf al door te geven wat je wilt eten. De regio staat bekend om haar enorme populatie tonijnen, dit is dan ook de meest gegeten vis in de regio en staat dagelijks in verschillende varianten op het menu. Laat dit dan ook net mijn favoriete gerechtje zijn, veelbelovend!
Na een halfuurtje rijden komen we aan in de haven van Babang. Wauw, dit is nog echt zó niet toeristisch. Geweldig! Hobbels en gaten in de weg, diverse marktkraampjes waar de locals hun boodschappen doen en geen toeristen. We stappen hier de boot op en varen in een uurtje naar het verborgen paradijsje, Spice Island Resort. Het is een fijne rit met prachtig zicht op de eilanden, waaronder het enorme eiland Halmahera. Onderweg praat Kurt honderd uit over de omgeving, mogelijkheden en het lokale leven. Wat een fijn welkom!
Als we Spice Island naderen, denk ik alleen maar wauw, dit is paradijs! Dit is echt zo’n plek waar je foto’s kunt blijven maken, maar niet kunt laten zien hoe prachtig het is. Een onbeschrijfelijke plek die je echt zelf moet ervaren. Met 16 vrijstaande bungalows, op het strand en aan zee, heb je hier direct het Robinson gevoel! Omdat er iets te veel wind staat kunnen we niet aanmeren bij de steiger, maar verlaten we de boot middels het ondiepe water voor het strand. Ook hier straalt de Indonesische gastvrijheid ervan af, wederom een warm welkom door de staff bij Spice Island. De relaxte laidback sfeer wordt hier direct benadrukt, niets moet en alles mag!
De bungalows bieden allemaal behoorlijk wat privacy en hebben echt een fantastische ligging. Als je in de ochtend wakker wordt, lijkt het soms net alsof je in een waterbungalow verblijft, het water kan dan zo tot aan je veranda staan. Fantastisch! De kamers zijn ruim, comfortabel en beschikken over een enorm ruime badkamer. Ook heeft iedere bungalow een mooie veranda met heerlijke ligbedjes om te genieten van het adembenemend mooie uitzicht op de oceaan.
Ook hier is het diner in de avond aan een gezellige lange tafel in een fantastisch restaurant. Een prachtig gebouw dat volledig bestaat uit bamboe, super sfeervol! Tijdens het diner bespreken we wie wanneer wil gaan duiken. Momenteel zijn er twee duikboten, dus kan er worden gedoken in twee groepen. Per gids duik je hier met maximaal 4 duikers. De eerste groep besluit dat ze al om 07:30 uur willen gaan duiken, wij sluiten ons aan bij de duikers die tegelijk met ons zijn aangekomen, wij gaan om 09:00 uur. Na de diehard duikweek in Lembeh, ook fijn om het wat rustiger aan te doen en eerst lekker te ontbijt, daarna tijd voor duiken! Deze bijzondere reisdag sluiten we af met een verfrissende Bintang en zetten bij de bungalow ons kratje met duikspullen weer klaar. Op naar een bijzondere en toffe duikervaring rondom Spice Island!
Het ontbijt bij Spice Island is a la carte, je kunt in de ochtend bestellen wat je wilt, van nasi goreng tot aan yoghurt met granola, pannenkoeken en eitjes. Iedere ochtend na je ontbijt kun je op het bord bekijken wat het menu is voor de lunch en diner. Er is altijd een gerechtje met tonijn, maar verder heb je keuze uit twee voorgerechten, 3 hoofdgerechten en een dessert of vers fruit. Ook is er altijd een vegetarische optie en is er voor ieder een heerlijke maaltijd. Je geeft je maaltijdwensen direct na het ontbijt door, zodat de keukenstaff de ingrediënten vers op de markt kan halen. In tegenstelling tot het diner, nuttig je het ontbijt en de lunch individueel. Ah fijn, de maaltijden zijn doorgegeven, klaar voor de eerste duik!
Het huisrif van Spice Island staat bekend als één van de mooiste duikstekken in de omgeving, helaas kunnen wij daar onze eerste duik niet maken, omdat er te veel stroming staat. Deze regio staat bekend om haar gekke en verrassende stromingen, die vaak en veel kunnen wisselen. Ook kunnen er downcurrents voorkomen, of stromingen die je zo into the blue duwen. Kortom, vertrouwen op je gids! Na een klein stukje varen bereiken we onze eerste duikstek. Eenmaal onder water is dit zó veel anders dan een Lembeh. Wauw. Wat een kleuren, wat een vis! Naast de fantastische kleurrijke riffen, die nog zo ongerept zijn, duik je tussen de enorme scholen vis, maar tref je ook hier al bijzonder macroleven zoals frogfishes en de leaffish.
Het is bovenwater al zo kleurrijk en ongerept, dit is het onderwater ook! Wauw! Na de eerste duik, smaakt het naar meer! Eenmaal aangekomen bij Spice Island overleggen we kort met onze mededuikers en de gidsen wanneer we weer gaan duiken. Zo relaxte, de duiktijden zijn allemaal in overleg en worden geheel aangepast naar de wens van de duiker. Dus of je nu 4 duiken per dag wilt maken of 2, het kan allemaal en is allemaal prima!
Dan is het eindelijk tijd voor het huisrif waar Kurt zoveel over sprak. En, hij heeft niets te veel gezegd; WAUW! Ook het huisrif bereik je met de boot, want wederom die gekke stromingen, je kunt niet altijd zomaar vanaf de steiger het water in. Ook op het huisrif tref je een mix van prachtige harde en zachte kleurrijke koralen, enorme scholen vis, maar ook een gorgoon met enorm veel pygmy seahorses. Onder de indruk van het vele spektakel onderwater, cruisen ook de blacktips één voor één voor bij. Geen duik zal hier vervelen, fantastisch! Op het huisrif zelf hebben we dan ook meerdere duiken gemaakt, vanwege de stromingen ook allemaal heel verschillend en in een andere richting. Supertof!
Ook voor muckdiving kun je naar Spice Island, niet te vergelijken met Lembeh, maar er is een superleuke stek voor de steiger van een lokaal dorpje. Vriendelijk word je opgewacht door kindjes die rondom de steiger spelen, van verre zien ze onze boot met duikers al aankomen. Eenmaal onderwater is de steiger zelf begroeid met fantastische roze koralen en anemonen met clownsvissen op nog geen 1,5m diepte is dit nu al geweldig! Ik hoef niet eens verder te duiken, wanneer ik midden in een vissoep beland. Honderdduizend kleine visjes worden opgejaagd door grotere vissen en ik zit er middenin! Wat spectaculair! Onze gids zwemt intussen verder over de zanderige bodem, op zoek naar bijzondere wezens, en die vindt hij! Want ook hier vinden we net als in Lembeh critters. Pygmy cuttlefish, octopussen, nudi’s en verschillende kreeftjes en krabbetjes. Die orang oetan krab blijft toch ook wel een heel tof beestje.
Het duiken vanuit Spice Island is zo enorm divers én ongerept. Shaun the Sheep is hier zelfs iets groter dan in Lembeh, maar ook hier zijn mijn mededuikers lichtelijk jaloers op de loep die ik gebruik. Toch wel een aanrader bij de macroduiken! Als we dit bijzondere wezentje bestuderen, hebben wij niet eens in de gaten dat wij boven een enorme crocodile fish hangen. Wauw, die heeft zich goed verstopt! Wat een prachtbeest blijft dit toch altijd om te zien, hij weet zich zo goed te camoufleren.
In deze regio tref je maar 4 resorts, waarvan Spice Island met haar 16 bungalows de grootste is. Dat je vrijwel geen duikers zal tegenkomen, is bijna gegarandeerd. Langzamerhand worden de riffen in deze regio ook ontdekt en aangedaan door boten die normaliter in Raja Ampat varen, want daar begint het intussen toch wel behoorlijk druk te worden. Buiten het duiken om is er op Spice Island niet heel veel te doen. Je kunt met een lokale gids een hike maken naar een waterval op het eilandje, of een lokale markt bezoeken op een nabijgelegen eiland. Op Spice Island kom je volledig tot rust en geniet van je onvergetelijke duiken in een paradijselijke omgeving en van overheerlijke maaltijden. Want het eten is ook hier erg goed, iets dat in mijn vakantie toch ook wel heel belangrijk is ;). Een unieke en hele fijne plek. Kurt en Iris runnen het resort vol passie en met succes! Er heerst een hele familiaire sfeer en net als bij Dive into Lembeh is het personeel zo enorm vriendelijk en behulpzaam.
Op Spice Island hebben wij in 3 duikdagen 8 fantastisch mooie duiken mogen maken. Omdat wij weer met de binnenlandse vlucht naar Manado moeten, wederom een dag waarop er niet gedoken kan worden. Deze dag hebben wij natuurlijk nuttig besteed, met een bezoekje aan Sali Bay Dive Resort. Een compleet ander resort gelegen op een eilandje verder op. Waar op Spice Island alles relaxte en in overleg verloopt, is het bij Sali Bay iets anders. Hier werkt men met strakke duikplanningen en tijden, maar biedt het resort ook net iets meer faciliteiten. Waaronder een spa en een klein zwembad. Echter, met zo’n fantastische zee voor de deur, zal je maar weinig gebruik maken van het zwembad.
Lisa en Roberto gaven ons een korte tour door Sali Bay en vertelden net als Kurt, vol enthousiasme over deze geweldige nog relatief onbekende (duik) regio en alle bijzondere dieren die hier op het eiland leven. Lisa heeft zelfs een heel leuk fotoboek gemaakt met alle eilandbewoners. Na ons bezoek aan Sali Bay, konden wij het niet laten om toch nog even de zee in te gaan, maar dan nu met onze snorkel. Ook het snorkelen voor de deur van Spice Island is geweldig! Er zijn maar weinig plekken waar wij al zo veel moois heb gezien op geringe diepte. Fantastische kleurrijke koralen, enorme kreeften, murene, tropische vissen en diverse anemonen met heel veel clown visjes. Niet alleen voor de duiker, ook voor de snorkelaar is het een hele fijne en relaxte locatie.
Na een gezellige laatste avond op Spice Island vroeg naar bed, want de volgende ochtend vertrekt onze vlucht al om 07:30. Om 05:00 uur vertrekt de boot vanuit Spice Island, op weg naar de haven van Babang. Wederom tijd genoeg, want ook op de luchthaven van Labuha verloopt alles vlot en soepel. Tijdens het wachten kunnen we nog even genieten van onze laatste tonijnmaaltijd, want we hebben een overheerlijke tunasandwich meegekregen voor ons ontbijt. De vlucht terug naar Manado, wederom via Ternate, verloopt net als de heenreis soepel en vlot. Ruim optijd landen we weer op de luchthaven van Manado. Op naar onze laatste locatie van onze reis in Indonesië.
Lees deze hier!
Nabucco's Spice Island Resort:
Bekijk de accomodatie hier.
Sali Bay Dive Resort:
Bekijk de accomodatie hier.
Meer leren over macro/muckduiken?
Lees de blog hier.
Maandelijks het laatste duiknieuws, de beste aanbiedingen en de meest bijzondere liveaboard trips direct in jouw mailbox!