Cocos Island
Liveaboard regios'
Totaal €-,-

Na zo'n 30 uur varen vanaf de haven van Puntarenas kom je aan op één van de meest begeerlijke duikbestemmingen ter wereld, Cocos Island. De oversteek van zo'n 600 kilometer geeft de passagiers de gelegenheid kennis te maken, bij te slapen, nog even te relaxen en alle apparatuur in staat van gereedheid te brengen.


Er zijn vele superlatieven voor handen om het duiken rond Cocos Island te omschrijven. Duiken hier is in ieder geval niet voor watjes. Geniet je van snelle stromingen, pompende adrenaline en haaien in overvloed, dan kom je rond Cocos zeker aan je trekken! De kick van een driftduik met honderden hamerhaaien, duizenden jacks, enkele manta’s en een walvishaai is ook niet makkelijk te vangen in woorden. En niet één of twee, maar iedere duik hier is een unieke ervaring waar je je hele leven over na zult praten!


Cocos Island kent ongeveer 20 duikstekken, variërend van ondieptes, steile verticale wanden, driftduiken, 40 meter diepe pinakels en duiken in het oneindige blauwe water.


Bajo Alcyone, een verzonken berg met de top op 22 meter onder het wateroppervlak, staat zonder meer boven aan de lijst van geweldige stekken rond Cocos. Hier duik je tussen gigantische scholen hamerhaaien, witpunthaaien en vissen. Manta’s, marmerroggen en mobula zweven door het schoonmaakstation, maar ook zeilvissen, zoals marlijnen kun je spotten. Naast de haaiactie, is ook het leven op het rif de moeite waard. De rotsen zijn de thuisbasis van vele octopussen die je regelmatig trakteren op een kijkje in hun amoureuze paringsritueel.


Het eilandje Dos Amigos Grande wordt gedomineerd door een prachtige, monumentale, 45 meter hoge boog die afdaalt tot 25 meter diepte. Fans van hamerhaaien zullen hier niet teleurgesteld worden. Lui zwemmen ze onder de boog door in het gezelschap van witpuntrifhaaien, adelaarsroggen en een gezonde populatie snappers en jacks. Zelfs tijgerhaaien brengen hier regelmatig een bezoek. Kijk uit naar regenboogstekelmakrelen, geelstaarten en grootoogtonijnen. Vergeet hier niet je zaklamp mee te nemen. De overvloed aan kreeften en ander leven leven op de zeebodem is ook fascinerend!


Bird Island in Chatham Bay, ten zuidoosten van Manuelita, biedt een verscheidenheid aan onderwaterleven. Je spot hier onder andere hengelaarsvissen, kreeften, murenen, roggen, witpunthaaien, hamerhaaien en een schoonmaakstation.


Dirty Rock (Roca Sucia) is alweer zo'n geweldige plek met intense pelagische actie. Deze stek is samengesteld uit vulkanische rotsen en pinakels, van elkaar gescheiden door een beschut 100 meter lang kanaal. Populair en ook geschikt voor iets minder ervaren duikers, omdat het kanaal tussen de keien en pinakels beschutting biedt. Hier is weer volop hamerhaai actie, maar de capriolen van de vele marmerroggen zijn minstens zo spannend. Massa's grote rifvissen, zoals de Amarillo snapper, zwemmen rustig rond, terwijl kleinere snappersoorten en zeebarbelen zich verschuilen in de rotsspleten. Grote scholen grootoogtonijn, jacks, blauwvintonijn, trevally, jachttonijn en zwartpunthaaien zwermen rond de keien en langs de spectaculaire rotsformaties. Houd je ogen open voor prachtige walvishaaien en dolfijnen!


Manuelita Island ligt ten noorden van Cocos Island, net buiten Chatham Bay. Hier kun je een van de weinige koraalrifduiken rond Cocos Eiland maken. De eenvoudige formaties zijn de thuisbasis van een groot aantal kleurrijke vissen. De koraaltuin, ook wel bekend als Manuelita Inside, bevindt zich aan de beschermde oostkant van het eiland. Hamerhaaien en marmerroggen bewegen zich door de voedselrijke stroom aan de westkant van het eiland. Ook tijgerhaaien bezoeken deze duikstek regelmatig. De liveaboards rond Cocos Island gaan 's nachts meestal voor anker in Chatham of Wafer Bay. Manuelita Inside is dan ook een uitzonderlijke nachtduik. Wees getuige van massa's witpunthaaien die rond het rif op zoek zijn naar voedsel. Met behulp van een zaklamp komen de kleuren tot leven. Soms gebruiken de witpunthaaien het licht van je zaklamp om hun prooi te vangen. Dan zit je middenin het hectische eetfestijn!


Ubing Rock in Wafer Bay is een 90 meter hoge rots die begint op zes meter onder het wateroppervlak en daalt tot een zandbodem op 34 meter. De zuidoostelijke helling trekt veel scholen hamerhaaien aan!


Cocos Island kent twee grote seizoenen, namelijk het droge seizoen van december tot mei en het regenseizoen van juni tot november. Het droge seizoen is doorgaans gezegend met rustig, zonnige weer, een watertemperatuur tussen de 26 °C en 28 °C en zicht van 18 tot 30 meter. In deze periode wordt actief gedrag waargenomen en zijn alle duikstekken rond het eiland toegankelijk. Tijdens het regenseizoen beperkt de heersende zuidenwind het aantal dagen dat comfortabel gedoken kan worden aan de oost- en zuidwestkant van het eiland. Het kalme water aan de noordoostelijke zijde van het eiland biedt een veilige haven voor de boten en de nodige bescherming voor het mariene leven. De watertemperatuur ligt hier rond de 25 °C en het zicht ergens tussen de 12 en 24 meter. In wezen heeft het droge seizoen de beste duikomstandigheden. Er is minder stroming, er zijn minder golven, het zicht is goed, het water warm en er zijn veel zonnige dagen. Het regenseizoen daarentegen heeft ondanks de sterkere stroming, de golven, het mindere zicht en de koudere watertemperaturen wel veel meer onderwateractiviteit!


Deze liveaboard trip kent een aantal uitdagende stromingen en bijzondere thermoclines. Houd er rekening mee dat je het ene moment nog zwemt in water van 26 °C, om tijdens een verdere afdaling plots in (ijs)koud water terecht te komen!


Het onbewoonde Cocos Island is ontstaan door opstuwing van onderzeese, vulkanische bergen en bedekt met tropisch regenwoud. Als het weer het toelaat, wordt er ook een bezoek gebracht aan het eiland zelf voor een wandeling door de weelderige jungle met haar talloze watervallen.

Lees meer
vertrekdatum
Wanneer?

Vanaf prijs per persoon

Boek jouw duikreis met de Cocos Island
vertrekdatum
Wanneer?
Reisduur
Hoe lang?
Reisgezelschap
Met wie?
Route
Alle routes
Vanaf-prijs per persoon
Totaal
VERTREKSCHEMA
Vertrekdatum
Wanneer?
Reisgezelschap
Met wie?
Vragen? Onze duikreis specialisten staan voor je klaar!
Persoonlijk advies
Andre
Saskia
Maaike
Sharon
Lisanne
Persoonlijk advies
Reisvoorstel