Reisadvies

Duiknieuws van Judith

Leuk duiknieuws, interessante duikweetjes of haar kijk op het duiken. Judith Rietveld, redacteur van DUIKEN Magazine, schrijft elke maand een column voor onze website! Ze schrijft vooral over wat ze mee maakt tijdens het duiken, haar eerder ervaringen of een heel hot item onder duikers! Stay tuned en lees elke maand een leuke nieuwe column!

___________________________________________________________________


“Lekker boeiend!”


De allereerste keer dat ik een boeitje moest schieten, weet ik nog goed. Het was in Dahab, Egypte, op 5 meter diepte. Geen stroming, kraakhelder water. Met mijn instructeur had ik al op het droge geoefend. Het leek zo simpel. Maar onder water was het ineens toch wel even anders. Nadat ik een demonstratie had gekregen – het zag er zooo simpel uit – was het mijn beurt. Maar zo eenvoudig was het niet. In mijn geval wilde ik op de 5 meter blijven. Maar ik merkte dat toen ik mijn ‘taakje’ moest uitvoeren, het toch wel even een heel ander verhaal was. Als mijn wangen konden gloeien, hadden ze dat gedaan onder water. Ik had mijn SMB weliswaar goed afgeschoten, maar er zat veel te weinig lucht in. Als een zielig leeggelopen ballonnetje dreef mijn boei aan de oppervlakte. Niet echt een succes dus.

Inmiddels mag ik mezelf denk ik wel een ervaren ‘boeienschieter’ noemen. Ik heb een roze (jawel!) met een blaasventiel, deflator en een reel met de nodige meters.


Op dit moment ben ik op de Malediven en het gebruik van een SMB (Surface Marker Buoy) is hier verplicht. Ik ben eigenlijk van mening dat het overal verplicht zou moeten zijn. Waar je ook duikt. De reden? Boten zien al van ver dat er duikers onder de oppervlakte zijn of dat er duikers aan de oppervlakte drijven. Ook kan je duikboot je zo makkelijk vinden als er veel golven staan of als je ver bent afgedreven. Kortom, je bent goed zichtbaar. En wat dacht je van ’s nachts: wanneer je je lamp in je boei schijnt, heb je ineens een giga-breaklight in handen! Als ze je dan niet kunnen vinden…

Maar even terug naar de Malediven. Ik ben mee op de liveaboard Emperor Serenity. We maken als allereerste een checkduik, waarbij iedereen zijn boeitje moet schieten. Bij de briefing zie je gelijk al wenkbrauwen omhooggaan of vertwijfelde gezichten. Een boeitje schieten? Hoe moet dat ook alweer..? Of: een SM –watte? Het is opvallend hoeveel duikers niet weten hoe dat moet, terwijl het toch oh zo belangrijk is! Onze duikgids geeft degenen die het nog nooit gedaan hebben, een droge briefing. Iedereen die geen SMB heeft, krijgt er eentje uitgereikt. Er zijn veel verschillende types; die je met de mond opblaast, of waar je lucht in blaast met je octopus… Ik zal je de verdere uitleg hierover besparen, dat mag je aan je lokale duikshop vragen welke er in het assortiment zijn en welke voor jou het beste is.


Onze checkduik gaat perfect, we duiken op een bekende Manta Point en we zijn maar liefst 50 minuten in het gezelschap van twee manta’s! Dan breekt het moment suprême aan. Voor de meeste duikgidsen zorgt deze safety stop voor de nodige entertainment. Al het geleerde van boven water is in 9 van de 10 gevallen vergeten, en ook de ‘ervaren’ boeienschieters lijken er niet veel van te bakken door gebrek aan oefening. Reels verdwijnen in de diepte (vaak de duikers ook), loodjes aan het uitrollende touw blijven haken achter het rif of duikers zijn eerder boven dan hun boei… Sommige duikers lijken zelfs aan de macramé te slaan onder water, zúlke mooie knopen weten ze te leggen!


Naarmate de week vordert, merk je wel dat iedereen het steeds beter kan. We stijgen lang niet altijd als één groep op, aangezien de een nu eenmaal meer lucht verbruikt dan de ander. Dus ja, het is (helaas) niet slechts een keer tonen dat je het (niet) kan, je zal toch echt vaker je SMB zélf af moeten schieten! Op een regenachtige dag (ja, het kan hier ook regenen) is het helemaal noodzaak om een SMB te schieten, anders vindt de dhoni je echt niet.

Mijn tip: koop een boei en zorg dat het een onderdeel is van je standaard uitrusting. Oefen in het zwembad met iemand met kennis van zaken, en maak jezelf ermee vertrouwd. Je clipt de SMB eenvoudig weg aan je trimvest of je stopt hem in je pocket.

Mijn tweede week aan boord van de Emperor Serenity is inmiddels aangebroken en vandaag maken we de checkduik met de nieuwe groep. Het zal waarschijnlijk weer een hele ‘boeiende’ ervaring worden…!

Klanten aan het woord

Diving World Duikvakanties

Diving World is dé allround duikvakantiespecialist van de lage landen!

Al vanaf 1997 bieden wij duikvakanties aan naar duikbestemmingen in alle delen van de wereld. Diving World heeft niet alleen een uitstekende samenwerking met de beste lokale agenten ter wereld, maar ook met veel gerenommeerde touroperators in Nederland, België en Duitsland. Ons aanbod is hierdoor enorm groot, gevarieerd én scherp geprijsd!

Eén van onze specialiteiten is liveaboard vakanties waar wij, met enige trots, marktleider in zijn. Naast onze standaard duikreizen bieden wij ook maatwerkreizen aan.

Met Diving World ga je ZEKER op reis. Wij zijn namelijk aangesloten bij ANVR, SGR én het Calamiteitenfonds!

Volg ons op Social Media

Hotspots